Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / A tekerőpataki Bálint Attila lett a Kárpát-medence legjobb sajtkészítője

A tekerőpataki Bálint Attila lett a Kárpát-medence legjobb sajtkészítője

Gyergyótekerőpataki Bálint Attila érdemelte ki a Kárpát-medence legjobb sajtkészítőjének járó díjat 2018-ban – írja a Hargita Népe a Caritas Vidékfejlesztés sajtótájékoztatójára hivatkozva. A díjat a budapesti Vajdahunyad várában tartott Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon ítélték oda a gyergyói sajtkészítőnek a szakmai zsűri döntése alapján.

Bálint Attila a Caritas Vidékfejlesztés sajtkészítő képzésén svájci és magyarországi sajtkészítőktől tanulta meg a kemény sajt készítésének alapjait. „A sajtkészítést nem lehet egy-két alkalommal megtanulni, nagyon sok gyakorlat kell, én még a mai napig is tanulok, előfordul, hogy segítségre szorulok” – mondta Bálint, akinek családi gazdaságában naponta 120 liter tejet dolgoznak fel, főként félkemény, kemény sajtokat készítenek. Alkalmazottjuk nincs, a család minden tagja kiveszi a részét a munkából.

A sajtokat gyergyószentmiklósi, csíkszeredai, illetve székelyudvarhelyi vásárokon értékesítik, de évente néhány alkalommal magyarországi vásárokra is elmennek. Emellett a tekerőpataki saját műhelyükben is fogadják a vásárlókat. A Facebookon pedig a Gyergyótekerőpataki Kézműves Sajtok oldalon találtok bővebb tájékoztatást a termékeikről.

A sajtótájékoztatón Kéménes László, a Ca­ritas Vidékfejlesztés munkatársa azt hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják a kemény sajt készítés meghonosítását egész Erdélyben, ezért szerveznek rendszeresen képzéseket svájci mesterek vezetésével.

Transindex.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére