Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Megalakult a megyei diáktanács

Megalakult a megyei diáktanács

Decemberben az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban

megalakult a Maros Megyei Magyar Diáktanács, amelynek célja összefogni a középiskolában működő diáktanácsokat. Az új szervezet képviselői részt vettek a MAKOSZ 25. kongresszusán. Az új ifjúsági szervezetről az elnök, Szepessy László, a Bolyai Farkas Líceum diákja számolt be lapunknak.

Az elnök szerint több diáktársával együtt döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy olyan átfogó szervezetet, amely egyesíti a megye különböző középiskoláiban működő diáktanácsokat. Eddig a szerepkört a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban működő diáktanács töltötte be, de az utóbbi időszakban igény mutatkozott arra, hogy más középiskolák – mint pl. a Művészeti Szaklíceum – magyar diáktanácsai is közképviseletet nyerjenek. Az egyelőre csak a megyeszékhelyre összpontosító új szervezet egyik célja, hogy más települések líceumait is bevonják. Már sikerült egy szászrégeni líceum diáktanácsát csatlakoztatni, hamarosan szovátai és nyárádszeredai középiskolákkal is felveszik a kapcsolatot. Az MDT fő célja az, hogy a MAKOSZ-szal közösen közképviseletet nyújtson a diákoknak, ugyanakkor szeretnének irodalmi, művészeti, sport- és más ifjúsági jellegű rendezvényeket szervezni, de média- és a diákjogot ismertető, népszerűsítő találkozókat, műhelymunkákat is rendeznének. Természetesen egyfajta kapcsolattartó, hídszerepet töltenének be a szülői szervezetek, a tanárokat összefogó Romániai Magyar Pedagógusszövetség és más ifjúsági szervezetek, hatóságok között.

Az MDT (elnökségi tagjai: elnök Szepessy László, ügyvezető elnök Dull Bence, pénzügyi referens Bartha Dániel, belügyi referens Szabó Zsófia, médiareferens Csép Balázs, jegyző Kolcsár Boglárka, vezetőségi tagok: Lázár Balázs, Kocsis Imola, Szabó Nikolett) képviseleti mandátumot nyert a december 14-16. között a Bihar megyei Püspökfürdőn rendezett XXV. MAKOSZ-kongresszusra, ahol sor került a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének a tisztújítására, alapszabályzatának módosítására és az elnökség éves beszámolóját követően a MAKOSZ elnökségének tisztújítására is.

Az újonnan megválasztott elnökség tagjai: Domokos Ferenc elnök; Horváth-Kovács Mátyás ügyvezető elnök; Ambrus Egyed Ágnes, Császár-Pál Zsombor, Darabán Albert Nándor, Pánczél Orsolya elnökségi tagok; Józsa Kriszta külügyi referens; Bencze Erik Tamás belügyi referens; Szegedi Zsolt kommunikációs referens. A korábbi elnök, Bucur Tamás mandátuma lejárt, ezért távozott tisztségéből.

A jubileumi kongresszuson jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, az oktatási szakbizottság alelnöke, valamint Horváth Béla, Szalacs polgármestere is.

Az immár jogi képviseletet nyert MDT is szerepet vállal a diákjogokat népszerűsítő MAKOSZ-kampányban, és azt is eldöntötték, hogy közösen besegítenek majd a VIBE fesztivál szervezésébe. Ugyanakkor szeretnék a diákok érdekeit érvényesíteni  a tanügyi törvény módosításakor. Mind a MAKOSZ, mind az MDT testületi gyűlésein 2019-re gazdag tevékenységi naptárt állított össze, amivel erősítik szervezeteiket – mondta Szepessy László, az MDT elnöke.

Vajda György

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére