Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Nyárádtőtől Maroskecéig autópályán

Nyárádtőtől Maroskecéig autópályán

tadták a Marosludast elkerülő szakaszt
Szeptember 18-án, pénteken délután a közúti forgalom számára megnyitották az A3-as erdélyi autópálya Radnót–Maroskece közötti 17,9 km-es szakaszát. A járműforgalom ráterelését a déli órákban az államelnök, a miniszterelnök, a szállítási miniszter látogatása, a hivatalos átadás előzte meg. Jelen voltak a kivitelezők, valamint az országos és regionális útügyi igazgatóság képviselői, a környékbeli polgármesterek és meghívottak.

Az átadást megelőző este a prefektusi hivataltól küldött meghívó szerint Ludovic Orban miniszterelnök és Lucian Bode szállítási miniszter érkezett volna munkalátogatásra Maros megyébe. Társaságuk azonban péntek délre váratlanul Klaus Iohannis államelnökkel bővült. Az autópályaszakasz átadásán kívül aznap meglátogatták Dicsőszentmártonban az Avram Iancu iskola új sportcsarnokát és a szászrégeni traktorgyárat is.

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság által pénteken megnyitott szakasz része az erdélyi autópálya Marosugra–Aranyosgyéres közötti 2A szakasznak a 3+600 –21+500 km között. A 437.630.000 lej értékű munkálat kivitelezője az Astaldi SPA – Max Boegl Romania Kft. – Astalrom Rt. – Consitrans Kft. társulás volt. A megnyitott szakasz révén Nyárádtő és Maroskece között Radnót és Marosludas érintése nélkül 33 km-es távot lehet a gyorsforgalmi útszakaszon megtenni. Az eseményt megelőző napokban a radnóti csomópontot is megnyitották a közúti forgalom előtt, melynek átadása a 14A országút 4+970 km-énél azok számára jelent előnyt, akik Radnót–Dicsőszentmárton–Medgyes irányába közlekednek. A Lidl-lerakattól épített, az autópálya és a vasútvonal fölött átívelő felüljáró hossza 270 méter, átadásával pedig folyamatossá vált a forgalom.

A hivatalosságok köszöntése előtt tájékoztatták a sajtó képviselőit, hogy a gyors viziten kívül újságírói kérdésekre nem válaszolnak
Folyamatban az utolsó szakaszok versenytárgyalása
Elsőként az átadott pályaszakaszt, az építési munkálatok folyamatát ismertette Dragoş Eugen Burlan, az Astaldi cég képviselője. A szóban forgó szakasz építési nehézségei között a Maros árterületén végzett talajerősítési munkálatokat említette. Mint hangsúlyozta, nem volt mellékes az sem, hogy a gyorsforgalmi út a Maros folyót három ponton is átszeli 70-80 méteres nyitással, ugyanakkor Marosbogát központi övezetén halad át, ami azonban az autópályán száguldók számára alig érzékelhető. Egyik legnagyobb csomópontként a radnótit mutatta be, melynek egyik nagy előnye, hogy a felüljáró átadásával megszűnt a vasúti átkelőnél a sorompó miatt gyakorta kialakuló forgalmi dugó. Az utóbbi 16 év alatt az Astaldi cég az országban 218 km autópályát épített, ez a 12. autópályaszakasz, mint mondta, évente átlag 22 kilométernyit építettek.

Mihai Ghidineci, a Straco cég képviselője a maroskecei 3,7 km-es le- és felhajtón végzett munkálatokat ismertette, és azt ígérte, hogy jövőre az aranyosgyéresi szakasz is elkészül. (Ezt az ígéretet azonban a csődközeli cég képviselőjétől a jelenlévők sem vehették komolyan, ugyanis közismert, hogy a munkálatok stagnálnak, ami miatt e szakasz átadása évek óta késett.)

Lucian Bode szállításügyi miniszter az erdélyi autópálya kapcsán a közúti infrastruktúra fejlesztésének nevezte a 2020-as évet. Tavaly novemberben az erdélyi autópálya tíz szakaszából két szakaszon zajlott munkálat, az is vérszegény volt. Tíz hónap alatt azonban sikerült 25 km-t átadni, éspedig a Bihar község és Bors, valamint a Radnót–Maroskece szakaszt. Az erdélyi autópálya 67 km-es utolsó két szakaszának a versenytárgyalása zajlik, az ajánlatok benyújtásának határideje november.
A lemaradt infrastruktúrát fejleszteni
Klaus Iohannis államelnök köszöntése során hangsúlyozta, hogy nem csupán az ünnepségen való részvétel miatt érkezett. Célja az volt, hogy jelenlétével nyomatékosítsa, számára fontos az ország infrastruktúrájának a fejlesztése, amely nagyon le van maradva, ezért elvárásai vannak a kormány és a kivitelezők felé. Mint hangsúlyozta, a nagy infrastruktúrák megépítése a gerincét képezik annak a gazdaság-élénkítő programnak, amelyet a kormány nemrég dolgozott ki. Ez nem csupán politikai kampányígéret, hanem alapvető szükséglet. Szerinte eddig hiányzott az akarat a romániai autópálya-építésekhez, de a mostani eredmény bizonyíték arra, hogy eltökéltséggel megvalósíthatók a tervek.

Ludovic Orban miniszterelnök reményének adott hangot, hogy a 2002-ben megálmodott erdélyi autópályán mihamarabb el lehet majd jutni az országhatárokig. A miniszterelnök értékelte az átadott pályaszakasz készítőjének, az Astaldi cégnek a tevékenységét. Ugyanakkor figyelmeztette a Maroskece–Aranyosgyéres közötti szakasz építtetőjét, a közbeszerzést egykor megnyerő Straco céget, hogy jövő év július elsejére készüljön el a 15,6 kilométeres szakasz, ellenkező esetben felbontják a szerződést. A miniszterelnök azért is tartja fontosnak az A3-as autópálya megépítését, mert ezen keresztül teremtenék meg Moldva és a Moldovai Köztársaság összeköttetését Nyugat-Európával. Több szakaszon zajlanak autópálya-építési munkálatok, és egyik vágyuk a Maros megyei Nyárádtő és a besszarábiai Ungheni közötti autópálya kiépítése. Kiemelt fontosságúnak mondta a Marosvásárhely– Târgu Neamţ autópálya megépítését is, azonban egyelőre csak a megvalósíthatósági tanulmány készül.

Vass Levente Marosvásárhely és Maros megye RMDSZ-es parlamenti képviselőjeként volt jelen az eseményen. Kérdésünkre ő is reményének adott hangot, hogy Marosvásárhelyről mihamarabb autópályán juthatunk el Nyugat-Európába. Véleménye szerint a pályaszakasz átadása rendkívül fontos Maros megye és Marosvásárhely gazdasági fejlődése szempontjából, mint hangsúlyozta, a pénteki esemény egy új kezdetet jelent, mely ugyanakkor egy régi terv folytatása. Mint megtudtuk, az autópályaszakasz átadási ünnepsége előtt pár órával nyújtotta be újabb parlamenti képviselői mandátumra a jelölési dossziéját. Beszélgetésünk során kifejtette, folytatni szeretné azt a munkát, amely az eltelt négy év alatt rendkívül hasznos volt, ugyanakkor az emberek támogatását is élvezte.

Szer Pálosy Piroska
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére