Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Gyakoribb lett a medvejárás

Gyakoribb lett a medvejárás

A tavasz beköszöntével ismét életjelt adnak magukról a medvék, emlékeztetve az embereket, hogy csak elvonultak télire, de nem tűntek el az életterünkből.

Nyárádszeredában lassan három hete lehet medvejárásra utaló nyomokat látni, a piac mellett, a Nyárád partján fordult meg a nagyvad, valószínűleg a település alsó, demeterfalvi részéről érkezett. Többször láttak medvenyomot a település északi határában, a vad a Jobbágyfalva felé vezető úton kelt át a Nyárádra inni, majd dolga végeztével visszatért nyugvóhelyére. Amúgy a völgyzáró gát fölötti bokros övezet nemcsak a vadmotorosok kedvelt helye, a Nyárád berkeiben féltucatnyi medvéről beszélnek a helyiek és a horgászok. Nem tudni, hogy innen vagy más környékről jött, de kedden késő este a város andrásfalvi részébe, a lakóövezetbe is bemerészkedett a medve, éjféltájban az egyik közeli faluba hazafelé tartó autós kergette meg a megyei úton. A megtermett mackó egy mellékutcán a temető felé vette az irányt az őt követő autó és a nyomába eredő kutyák elől.
Ezzel szinte egy időben, fél órával éjfél előtt a Ro-Alert rendszer küldött figyelmeztető jelzést, miszerint Szentháromságon egyik udvaron járt a medve, a megyei vészhelyzeti felügyelőség pedig fokozott figyelemre intette a lakosságot. Nyárádgálfalva község alpolgármesterétől megtudtuk: az egyik háztáji gazdaságba tévedt be a medve ennivaló vagy ételmaradék után kutatva. A család értesítette a hatóságokat az egységes vészhelyzeti hívószámon, azok kiszálltak, és zajkeltéssel próbálták a lakott területtől minél távolabb űzni az állatot. Idén ez az első eset, hogy a községből medvejárást jeleztek a lakosok. A mackó nyomát több helyen lehetett látni az elmúlt időben, de eddig még nem járt be a háztáji gazdaságokba. A legutóbbi hasonló eset tavaly novemberben történt Nyomáton.

A hosszú téli időszakban elfogytak a vadállatok tartalékai, a juhászok kivonultak a határba, így nem csoda, ha az éhes, megzavart nagyvadak a falu közelébe merészkednek – mondta el lapunknak Török Gáspár alpolgármester, maga is szentháromsági, hozzátéve, hogy két éve okoztak utoljára kárt a községben az állatok. Szentháromságon nem ez az első eset, amikor a mackó bemerészkedik a háztájiba: tavaly márciusban az utcai kerítésen átmászva próbált élelemhez jutni a kukoricakasból. A legismertebb, medvéhez köthető eset a faluban tavalyelőtt történt, amikor a temetőben egy friss sírt bontott ki a vad, de a koporsót már nem tudta kinyitni.

Nem volt szerencsés az a gernyeszegi fiatalember, akinek gazdaságát kedden reggel ismét „meglátogatta” a medve, és öt fajtatiszta, értékes juhot ölt meg. Ez a második eset, az első alkalommal is több állatot pusztított el. Ezzel, úgy tűnik, betelt a pohár, a fiatalember, aki egy szászrégeni szaktanulmány alapján kezdett juhot tenyészteni, és ez volt a megélhetési forrása, most úgy döntött, felszámolja a gazdaságát. Már az első nap eladott félszáz juhot – tudtuk meg a helyi Balogh Józseftől, aki a megye prefektusának figyelmét is felhívta az esetre. A medvetámadás figyelmeztető jel: egyrészt, mert a Maros-parton történt, ahol eddig nem észleltek medvét, másrészt, mivel „megkóstolta a vért”, erőszakosabbá, és az ember életére is veszélyessé válhat – magyarázta a volt megyei tanácsos.

Gligor Róbert László
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére