Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Egy lépéssel közelebb a terelőút elkészítéséhez.

Egy lépéssel közelebb a terelőút elkészítéséhez.

Miután júniusban jóváhagyták Szászrégen kerülőútjának megvalósíthatósági tanulmányát, Bukarestben július 20-án Márk Endre, a város polgármestere – majd itthon az érintett települések elöljárói – aláírták Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterrel azt a partnerségi szerződést, melynek értelmében hozzáfoghatnak a közbeszerzési eljárás, majd a műszaki terv elkészítéséhez, így egy óriási lépéssel közelebb kerültek a megvalósításhoz. Tekintettel arra, hogy Romániában egy új út építése az ötlettől a kivitelezésig egy évtizedbe is beletelhet, ez valóban jó hír a szászrégeniek számára. 

Persze ez a város sem kivétel, hiszen több mint öt éve tervezik, beszélik, hogy jó lenne egy olyan út, amely a városközpont forgalmát tehermentesítené, ugyanis a Marosvásárhely – Beszterce vagy Marosvásárhely – Maroshévíz irányába (és fordítva) tartóknak át kell haladniuk vagy a főtéren, vagy az Unirea negyeden, és így, bár az utóbbi jó alternatíva, zsúfolttá teszi a város utcáit. A kormányon levők ígéreteivel megtelt a szászrégeni hivatal „padlása”. Az első terv 2004-ben készült el, akkor született egy kormányhatározat, az országútügyi igazgatóságot (CNAIR) bízták meg a kivitelezéssel, a munkálatokat pedig a központi költségvetésből finanszírozták volna. Azóta a polgármesteri hivatal többször is megsürgette a munkálatot az illetékeseknél, de süket fülekre talált, a leggyakoribb kifogás a pénzhiány volt. 2019-ben Răzvan Cuc korábbi PSD-s szállításügyi miniszter is járt Szászrégenben, elővették a tervet, és megígérte, hogy előmozdítja az ügyet. Viorica Dăncilă PSD-s kormányfő 2019 májusában járt a városban, és azt ígérte, hogy „néhány nap múlva” meg lehet hirdetni mind a marosvásárhelyi, mind a szászrégeni terelőút kivitelezését. 2020-ban az országútügyi igazgatóság szakemberei nekifogtak a 2004-es nyomvonal alapján a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének. Közben kiderült, hogy a terv majdhogynem hasznavehetetlen, mert az út több magánterületet, időközben felépített házat érintene. Aztán a polgármesteri hivatal tisztázta a telekgondokat, módosították a nyomvonalat, amit az útügyi hatóság illetékesei elfogadtak. 

A legutóbbi változat szerint a terelőút 12,7 kilométeres lesz. Szászrégen nyugati részén, a 15A és a 16-os jelzésű országút kereszteződéséből indul, a település délkeleti részén halad át, keresztezi a 15-ös jelzésű Marosvásárhely–Szászrégen országutat (a Beresztelke fele vezető út körforgalmáig), és a város északkeleti részén ér véget, a Szászrégent Maroshévízzel összekötő útszakasznál, a település kijáratánál. 17 hidat kell építeni, többek között azért, mert az út kétszer haladna át a Maros felett, át kell hidalni a Görgény-patakot, kétszer a vasutat és a Marosvásárhely–Maroshévíz országutat. Az elképzelés szerint a körgyűrű a Beresztelke határában levő körforgalomtól indulna, megkerülné a várost, átmenne a Maroson, érintené a petelei elágazást, ahol viaduktot kellene építeni a községi út felett, továbbá a Kastamonu fafeldolgozó gyár mellett elhaladva a Mocsár-erdő szélén vezetne. Innen a görgénysóaknai út felett, a Maroson át haladna tovább a körgyűrű, majd a Marosvásárhely–Maroshévíz országútba torkollna. A Marosvásárhely felől érkezők a Görgény völgye felé tartva hajthatnának fel és le a terelőútról(ra). A munka hozzávetőleg 28 millió euróba kerülne. 

Az aláírást követően a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal meghirdetheti a versenytárgyalást a műszaki-gazdasági terv elkészítésére, és miután ezt a helyi tanács elfogadja, a kivitelező kiválasztására is kiírhatják a pályázatot. A minisztériummal kötött szerződés értelmében a terelőutat 2024-ben át kell adni. „Ismerve a hazai körülményeket, okkal kételkedünk abban, hogy nem tartják be a határidőt, így az is jó hír, hogy a terv közelebb került a megvalósításhoz” – mondta Márk Endre polgármester. 

Vajda György

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére