Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Politikai vita áldozatává vált a népszerű fesztivál

Politikai vita áldozatává vált a népszerű fesztivál

A Segesvári Középkori Fesztiválnak idén a 29. kiadását kellett volna megszervezni.

Szinte biztos, hogy idén nem tudják megszervezni a Segesvári Középkori Fesztivált, miután a helyi önkormányzatban négyszer sem szavazták meg a kulturális rendezvények jegyzékét, amelynek része volt a népszerű eseménysorozat. A városvezető és a liberális politikusok egymásra mutogatnak, a turizmussal foglalkozó egységek vezetői panaszkodnak.

Segesváron jelenleg egy helyi párt, a Segesvárért Független Szövetség (UIPS) polgármestere vezeti a várost, és már a mandátuma első napjaitól igazi ellenfelekre talált a liberális tanácsosokban.

Vita vitát követ az élőben közvetített tanácsüléseken, „közleményháború” zajlik évek óta.

A helyi önkormányzatban hat-hat liberális és UIPS-os tanácsos van, rajtuk kívül három szociáldemokrata, két RMDSZ-es és egy képviselő Népi Mozgalom Párttól. A liberálisok tettek keresztbe Segesvár polgármestere, Iulian Sîrbu közleményt adott ki a hivatal nevében, amelyben az áll, hogy május közepétől már négy alkalommal tűzték napirendre a kulturális események naptárát, amely tartalmazta azokat a kiemelt rendezvényeket, amelyekre a városi költségvetésben az év elején pénzt szavaztak meg. A liberális és a szociáldemokrata önkormányzati képviselők mellett azonban a Népi Mozgalom Párt tanácsosa sem szavazta meg ezt a jegyzéket, arra hivatkozva, hogy nincs leosztva, hogy melyikre mennyi pénzösszegre van szükség. A városvezető szerint konkrét összegekről csak a versenytárgyalások lebonyolítása után lehet beszélni, és ezeket az összegeket újra a tanács elé szokták vinni. A polgármester emlékeztetett, hogy a népszerű középkori fesztivált július 28–30. között szokták megszervezni, és hazai meg nemzetközi szinten is nagy népszerűségnek örvend. „Jelen pillanatban szinte lehetetlen, hogy időben és megfelelő színvonalon megszervezzük a középkori fesztivált, így sajnálattal jelentem be, hogy ez idén elmarad.” A liberálisok is vádaskodnak A liberális párt segesvári tanácsosai is közleményt adtak ki az ügyben, ismertetve az ő álláspontjukat. Mint fogalmaznak, a napirendre tűzött határozatban összesen tizenhárom esemény szerepelt, de csak négynek volt részletes leírása, a többinek csak a címe volt feltüntetve. Már a bizottsági üléseken jelezték, tudni akarják, hogy melyik eseményre mennyi pénzt szánnak, és konkrét összegek nélkül nem fogják jóváhagyni a jegyzéket. Ennek a kérésüknek azonban a városvezetés nem tett eleget, így nemmel szavaztak – jelezték.

A közleményben a liberálisok azt állítják, hogy az elmúlt években a középkori fesztivál amúgy is veszített színvonalából, ezért fontos lenne, hogy ne egy cég szervezze meg, hanem helyi szakemberek fogjanak össze, és hozzák ki az eseményből a legjobbat. Éppen ezért azt javasolják, hogy idén novemberig hozzanak létre egy vegyes bizottságot, amelyben a városvezetés, a tanácsosok és helyi kulturális egyesületek, a múzeum képviselői is benne vannak, és ez a bizottság készítse elő a jövő évi, immáron megújult középkori fesztivált. Panaszkodnak a vendéglátósok Miközben egyre inkább úgy tűnik, hogy politikai vita áldozatává vált az idei középkori fesztivál, a közösségi oldalakon több vendéglátós arra panaszkodott, hogy a döntés miatt jelentős vesztesség éri őket, hiszen a hagyományos fesztivál idejére minden szálloda- és panziószoba le volt foglalva, és ezeket már elkezdték visszamondani. De a vendéglősök is szóvá tették már, hogy kisebb lesz a bevételük, ha nem szervezik meg a több ezer embert Segesvárra vonzó többnapos eseményt. (Forrás: Székelyhon.ro → https://szekelyhon.ro/aktualis/politikai-vita-aldozatava-valt-a-nepszeru-fesztival)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére