Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Év végén átadják a Maroskece–Aranyosgyéres pályaszakaszt.

Év végén átadják a Maroskece–Aranyosgyéres pályaszakaszt.

Jó munkát végez a kivitelező

Az észak-erdélyi A3-as autópálya Maroskece–Aranyosgyéres szakaszának építőtelepére látogatott tegnap Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és Cristian Pistol, a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság vezérigazgatója. A miniszter bejelentette, hogy a Strabag-Geiger társulás által kivitelezett 15,7 kilométeres pályaszakaszt év végéig átadják a forgalomnak, ha kedvezően alakul az időjárás, és az építők tartani tudják a jelenlegi ütemet. Jelenleg a munkálatok 70 százalékánál tartanak. 

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter elégedett amiatt, hogy a kivitelezők jó ütemben dolgoznak a Marosvásárhelyt Kolozsvárral összekötő autópálya hiányzó szakaszán. 

– Az épülő pályaszakasz révén Marosvásárhelynek nemcsak Kolozsvárral, de Temesvárral is összeköttetése lesz. Maroskece és Aranyosgyéres között 2017-ben kezdték el a munkálatokat, de sajnálatos módon az építő nem tartotta az ütemtervet, a szerződést fel kellett vele bontani. A kivitelezést tavaly október-novemberben egy új társulás vette át, amely nagyon jól halad az építéssel. 

Ha nem lesz csapadékos az időjárás, tartani lehet a ritmust, és év végére átadhatjuk az autópályaszakaszt, ellenkező esetben lelassulhat a kivitelezés. Elégedett vagyok azzal, amit az építőtelepen tapasztaltam – fogalmazott a maroskecei építőtelepen tartott sajtótájékoztatón Grindeanu miniszter. 

Mint ismeretes, a Straco cégnek nem sikerült kiviteleznie a Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszt, a munkálatok körülbelül 30 százalékát végezte el. A félbe-szerbe hagyott munkálatokat a Strabag-Geiger társulás vette át. 

A jó szervezés a legnagyobb kihívás

A maroskecei építőtelepen Kóti István, a Geiger cég építőmérnöke, az épülő szakasz projektmenedzser-helyettese elmondta:

– A szerződést tavaly októberben írtuk alá, volt egy három hónapos tervezési időszak, a munkálatokat március folyamán kezdtük el. Jelenleg a munkálatok 70 százalékával vagyunk készen. Reményeink szerint év végéig átadjuk a forgalomnak ezt a szakaszt, jóllehet a szerződésben szereplő határidő 2024 augusztusa. A korábbi befejezés feltétele, hogy hosszú és száraz őszünk legyen – tájékoztatott a projektmenedzser-helyettes, aki szerint a projekt kivitelezésében a legnagyobb kihívást a jó szervezés jelenti. 

Kóti István hozzátette, hogy a szóban forgó pályaszakasz az országutat három helyen is átszeli, ezért sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség, hogy a munkagépekkel, tehergépkocsikkal ne akadályozzák a forgalmat, és elkerüljék a baleseteket. Kihívás volt az is, hogy félbehagyott, részben kivitelezett munkát vettek át, amelyet fel kellett mérni és mindent újra kellett kezdeni. Sok, előre nem látható problémával szembesültek, ami álmatlan éjszakákkal, rengeteg fejtöréssel járt. 

1,23 millió köbméternyi töltés

– A pálya nyomvonalán a töltésekhez óriási mennyiségű földet, ballasztot helyeztünk el. 1,2 millió köbméternyi az a mennyiség, ami eddig a töltésekbe került, s további 20-30 ezer köbméterre van még szükség. Ezzel a mennyiséggel mind a 15,7 km-en befejezzük a töltéseket. Ahol ezzel elkészültünk, ott már aszfaltot is öntöttünk az úttestre. A maroskecei rész egy kritikus pont, rengeteg ballasztot kellett ide szállítani, emiatt folyamatosan dolgozunk éjszaka is. Reméljük, hogy két héten belül befejezzük ezt a munkát. A ballasztot és a földet a Maroskece körzetében található saját bányáinkból termeljük ki. Miután a munkát megnyertük, kezdtük keresni a kitermelhető helyeket, analíziseket végeztettünk, és megtaláltuk a megfelelő anyagot. A munkálatok során anyagi gondok nem merültek fel, az elszámolás időben megtörténik – fogalmazott Kóti István. Arról is tájékoztatott, hogy munkaerőhiánnyal jelenleg nem számolnak, holott az krónikus probléma az építőiparban. 

A Maroskece és Aranyosgyéres közötti autópályaszakasz projektjének értéke 420 millió lej, héa nélkül.

Ami a Marosvásárhely–Nyárádszereda pályát illeti, a miniszter elmondta, hogy a kiírt kivitelezési pályázatra a cégek – szám szerint kilenc – benyújtották az ajánlataikat, jelenleg ezeket elemzik, kiértékelik, s remélhetőleg augusztus végén, szeptember elején kihirdetik a nyertest. 

Mezey Sarolta

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére