Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Szeptember 4-e és 10-e között tizedszer szervezik meg a Szászrégeni Magyar Napokat.

Szeptember 4-e és 10-e között tizedszer szervezik meg a Szászrégeni Magyar Napokat.

Szászrégeni Magyar Napok

Szeptember 4-e és 10-e között tizedszer szervezik meg a Szászrégeni Magyar Napokat. Gáll Előd főszervező lapunknak elmondta, kell egy olyan rendezvény, amely előtérbe helyezi a szászrégeni magyar kultúrát, erősíti az összetartozást, helyet teremt a találkozásra, és nem utolsósorban ápolja, megőrzi sokszínű kulturális örökségünket a következő nemzedéknek. 

Rendszerint úgy állították össze a műsorkínálatot, hogy minden kornak és ízlésnek megfelelő legyen. Sajnos a legutóbbi népszámlálás adatai is igazolják, hogy a szászrégeni magyarság a 20%-os küszöböt súrolja. A népességcsökkenés oka a kivándorlás és a gyermekvállalás hiánya, egyre kevesebb a fiatal, ezért is elsősorban irányukba nyitnak a magyar napok programkínálatával. 

A rendezvény szeptember 4-én, hétfőn kezdődik, 17 órától Vincefi Sándor képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás az Eugen Nicoară Művelődési Ház kistermében. Másnap, kedden 10 órától a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház tart bábelőadást a gyerekeknek a művelődési ház nagytermében. 16 órától a főtéri katolikus templom udvarán levő alkotóházban fotókiállítást nyitnak meg. Az irodalmat kedvelők 18 órától megismerkedhetnek Laczkó Vass Róbert gyergyószentmiklósi író több kötetével (a szerző jelenlétében). Szerdán 17 órától a kultúrotthon kistermében a Bonus Pastor Alapítvány magyarózdi terápiás központjának munkatársai a különféle függőségek kezeléséről, legyőzéséről tartanak előadást. 19 órától a nagyteremben a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház bemutatja Long–Singer–Sorgeson S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) című előadását, amelyben a társulat színészei – Fodor Alain Leonard, Kolozsi Borsos Gábor és Moşu Norbert-László – megkísérlik bemutatni Shakespeare összes művét Barabás Árpád rendezésében. A S.Ö.R. egyfajta élő Shakespeare-album, amely a neves drámaíró legnépszerűbb műveinek legismertebb jeleneteit viszi színpadra – és egyben közelebb a nézőkhöz – egy közvetlen és humorban nem szűkölködő előadásban.

A Szászrégeni Napok csütörtökön folytatódnak, 18 órától a Humana Regun Egyesület szervezésében a kultúrotthon kistermében az erdélyi kastélyokról készült dokumentumfilm-sorozatot vetítik le. 20 órára a Krizantém étterembe a nótakedvelőket várják ott, ugyanis Koós Éva fellépésével, borkóstolóval egybekötött rendezvény lesz. A fiatalokat 21 órától a motorosok klubjában (volt idősek otthona) jó buli várja majd. 

Pénteken 10 órától városi sétára hívják az érdeklődőket. Az idén Petőfi Sándor nyomába erednek, ugyanis a nagy költő kétszer járt Szászrégenben. A séta a nagypiac körül indul, a pontos helyszínt majd közlik a szervezők. 17 órától az Intim étteremben lehet találkozni Márk Endre polgármesterrel, aki beszámol tevékenységéről és a jövőbeni városépítő tervekről. 20 órától az 1970–1990-es évek zenéjét kedvelő középgenerációnak szerveznek koktélpartit a Crama vendéglőben, a zenét profi lemezlovas szolgáltatja, 21 órától a fiataloknak lesz jó buli a Crinul bárban. 

A főrendezvény szeptember 9-én, szombaton 10 órától kezdődik az Avântul labdarúgópályán, ahol szabadtéri programok lesznek, köztük babgulyásfőző verseny, a gyerekeknek szórakoztató játékok, ugyanakkor kézművesek és kistermelők is kínálják portékáikat. Megáldják az új kenyeret is. Napközben néptáncműsor lesz a színpadon, és nem marad el a hagyományos focibajnokság sem. 19 órától a No Sugar együttes lép fel, utána a közismert magyarországi Beatrice együttes tart fergeteges koncertet. 

A rendezvényzáró gálaműsor vasárnap 18 órától lesz az Eugen Nicoară Művelődési Ház nagytermében, ahol többek között két olyan szászrégeni személyiségnek adják át az életműdíjat, akik sokat tettek a város hírnevének öregbítéséért, továbbá a város magyarsága elismerésben részesíti Szabó Elődöt és a Titán zenekart, akik megnyerték A dal című vetélkedőt. 

Gáll Előd elmondta, reméli, az idén is sikerül megfelelően mozgósítani a város magyarjait a rendezvényekre, mert a kulturális programok mellett megfelelő teret biztosítanak a találkozásra, az együttgondolkodásra és arra, hogy a város magyarjai érezzék jól magukat e Felső-Maros menti városban.

 Vajda György

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére