Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / November 30-ától működik az italcsomagolások visszaváltó rendszere.

November 30-ától működik az italcsomagolások visszaváltó rendszere.

Jelentős késéssel, de elfogadta a kormány a betétdíjas rendszer működéséhez szükséges utolsó jogszabályt. Így november 30-ától működni fog az italcsomagolások visszaváltó rendszere, amely 50 banis betétdíjjal ösztönzi a vásárlókat, hogy visszaváltsák a kiürült üveg-, alumínium- és PET-palackokat. A rendszerbe tartozó italcsomagolások speciális védjegyet kapnak, vagyis a címkén rajta lesz a körkörös nyilakat ábrázoló logó. Erről lehet majd felismerni, milyen csomagolásokat lehet visszaváltani, visszakapva az 50 banis garanciát.

 „A betétdíjas rendszer elindítása óriási lépés, amellyel elérhetjük, hogy az italcsomagolások több mint 90%-át újrahasznosítsák. Környezetvédelmi miniszterként egy olyan rendszert dolgoztam ki, amely évente 7 milliárd italpalack begyűjtését teszi lehetővé, így ezek nem kerülnek a folyókba, a sáncokba, erdőkbe, és ezáltal tisztább környezetet teremtünk. Sajnos, amióta az RMDSZ nincs kormányon, nem megfelelő intenzitással folyt a felkészülés, így viszonylag kevés betétdíjas palackot fogunk találni decemberben a boltok polcain. Ezzel együtt fontos lépés, hogy az általunk kitűzött november 30-ai dátumon nem változtatott a kormány. Ha jelentős késéssel is, de megjelent a Hivatalos Közlönyben az az utolsó kormányhatározat, amely tisztázza a gyártók és forgalmazók kötelességeit, és dönt a betétdíjas rendszer működésének elkezdéséről” – nyilatkozta Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter, az RMDSZ Hargita megyei szenátora.

 Tánczos Barna kiemelte, az italcsomagolások piacról való visszagyűjtése a termelő feladata, amit „A szennyező fizet” uniós alapelv ír elő. Így az italcsomagolások visszaváltó rendszerének működését Romániában is az italgyártók fogják finanszírozni. A betétdíjas rendszer működtetője, a RetuRO részvénytársaság a napokban megkezdte azoknak a szerződéseknek az aláírását, amelyek alapján a kiskereskedőktől átveszik a begyűjtött palackokat, és begyűjtési díjat fizetnek nekik. „A jelenlegi helyzet szerint több mint 60 ezer kereskedővel készül szerződést kötni a RetuRO részvénytársaság. Ebből néhány nap alatt több mint 300-an már alá is írták a szerződéseket. Ez tartalmazza azt az árat, amit a begyűjtésért megkap a kisbolt és a nagy automatát működtető nagykereskedelmi egység is. Fontos, hogy ha van olyan kereskedő, aki még nem regisztrált a rendszerben, az minél hamarabb pótolja a mulasztást” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

 A november 30-án induló betétdíjas rendszer az üvegből, műanyagból vagy alumíniumból készült, 0,1 liter és 3 liter közötti űrtartalmú italcsomagolásokra vonatkozik. Ebbe beletartoznak az ásványvizesüvegek, üdítőitalok, sörösdobozok, bor és más alkoholos italok csomagolásai is. A vásárlóknak fontos tudniuk, hogy csak azok a palackok válthatók vissza, amelyeken rajta van a betétdíjas rendszer védjegye. A boltok polcain ugyanis a következő egy évben még egyszerre lesznek jelen az 50 banis betétdíjas, valamint a korábban legyártott italcsomagolások.

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére